Investeren, wel of niet?

november 21st, 2016 Posted by Administratie, Belasting, Nieuws, Ondernemerschap No Comment yet

Elk jaar kijken wij rond deze tijd naar de gemaakte investeringen van onze klanten in het huidige boekjaar.

Het jaar loopt op z’n einde, de hoogste tijd om alvast voor te sorteren op een aantal onderdelen die een ondernemer geld kunnen besparen. Nu kun je er tenminste nog op anticiperen, achteraf wordt dat lastig.

Begin deze maand hebben wij al onze klanten verteld hoeveel zij dit jaar al hebben geïnvesteerd in hun onderneming, en of het verstandig is om juist dit jaar nog te investeren of hiermee te wachten tot volgend jaar. Alhoewel wij dit jaarlijks doen, kregen wij toch ontzettend veel positieve reacties. Met name omdat men het fijn vind dat er actief met hen meegedacht wordt, vinden ondernemers erg fijn. En dat het geld kan besparen is zeker! Vanwege al deze positieve reacties volgt hierna een korte beschrijving van deze aftrekpost. Op deze manier kunnen wellicht ook anderen hiervan profiteren!

Er bestaat een mooie aftrekpost, genaamd de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze aftrekpost zorgt ervoor dat ondernemers die investeren in hun onderneming, een aftrekpost krijgen zodat ze minder belasting hoeven te betalen. Natuurlijk wordt niet elke aanschaf gezien als een investering, hieraan zijn voorwaarden verbonden. In het kort komt het hier op neer:

1 het moet gaan om een investering in een bedrijfsmiddel

2 het moet gaan om de aanschaf van of verbetering in een bedrijfsmiddel (onderhoud valt er dus niet onder)

3 het bedrijfsmiddel moet in gebruik worden genomen

4 het bedrijfsmiddel moet zijn betaald

5 het bedrijfsmiddel moet minimaal € 450 exclusief BTW kosten

Als een ondernemer in een jaar één of meerdere investeringen doet, dan kan het zomaar zijn dat hij boven de drempel uitkomt waardoor hij voor deze aftrekpost in aanmerking komt. In 2016 is de drempel € 2.300 exclusief BTW, dit bedrag wordt elk jaar door de Belastingdienst vastgesteld.

Heb je meer dan € 2.300 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, dan krijg je een belastingkorting van 28%! Tenminste, als je niet meer per jaar investeert dan € 56.024, want dan wordt een andere berekening gemaakt. Dit zal voor de meeste ondernemers niet van toepassing zijn.

Uiteraard zijn er ook een aantal investeringen die niet onder deze aftrekpost vallen, maar hier expliciet buiten worden gehouden. Hierbij valt onder andere te denken aan woonhuizen, grond, personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer, bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor de verhuur en bedrijfsmiddelen die je koopt van familieleden.

Mocht je in een bepaald jaar voor een bedrijfsmiddel deze kleinschaligheidsinvesteringsaftrek hebben geclaimd, en deze binnen 5 jaar weer verkopen of schenken, dan moet je zelfs een gedeelte van deze aftrekpost terugbetalen. Hoeveel je moet terugbetalen hangt af van de verkoopprijs danwel waarde van het bedrijfsmiddel bij verkoop/schenking.

Al met al is deze regeling niet altijd eenvoudig voor een leek, daarom is het des te verstandiger om dit bij je boekhouder aan te kaarten als je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt. Natuurlijk zou ook jou boekhouder je dit uit eigen beweging moeten aankaarten, maar laat je hierdoor niet deze aftrekpost afpakken en neem nu actie. Wellicht is het wel verstandig om je eens af te vragen of deze boekhouder nog wel de juiste persoon voor je is.

Mocht je geen (nog) geen boekhouder hebben en wil je hier toch wat vragen over stellen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder, een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek is bij ons altijd gratis.

Bellen met een vraag mag natuurlijk ook, als je er maar voor zorgt dat je deze aftrekpost benut als je hier recht op hebt! je hebt nog 1,5 maand de tijd om dit te regelen…

Tags: , , , , ,

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>