Meer nieuws

Investeren, wel of niet?

Elk jaar kijken wij rond deze tijd naar de gemaakte investeringen van onze klanten in het huidige boekjaar.

Het jaar loopt op z’n einde, de hoogste tijd om alvast voor te sorteren op een aantal onderdelen die een ondernemer geld kunnen besparen. Nu kun je er tenminste nog op anticiperen, achteraf wordt dat lastig.

Begin deze maand hebben wij al onze klanten verteld hoeveel zij dit jaar al hebben geïnvesteerd in hun onderneming, en of het verstandig is om juist dit jaar nog te investeren of hiermee te wachten tot volgend jaar. Alhoewel wij dit jaarlijks doen, kregen wij toch ontzettend veel positieve reacties. Met name omdat men het fijn vind dat er actief met hen meegedacht wordt, vinden ondernemers erg fijn. En dat het geld kan besparen is zeker! Vanwege al deze positieve reacties volgt hierna een korte beschrijving van deze aftrekpost. Op deze manier kunnen wellicht ook anderen hiervan profiteren!

Er bestaat een mooie aftrekpost, genaamd de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze aftrekpost zorgt ervoor dat ondernemers die investeren in hun onderneming, een aftrekpost krijgen zodat ze minder belasting hoeven te betalen. Natuurlijk wordt niet elke aanschaf gezien als een investering, hieraan zijn voorwaarden verbonden. In het kort komt het hier op neer:

1 het moet gaan om een investering in een bedrijfsmiddel

2 het moet gaan om de aanschaf van of verbetering in een bedrijfsmiddel (onderhoud valt er dus niet onder)

3 het bedrijfsmiddel moet in gebruik worden genomen

4 het bedrijfsmiddel moet zijn betaald

5 het bedrijfsmiddel moet minimaal € 450 exclusief BTW kosten

Als een ondernemer in een jaar één of meerdere investeringen doet, dan kan het zomaar zijn dat hij boven de drempel uitkomt waardoor hij voor deze aftrekpost in aanmerking komt. In 2016 is de drempel € 2.300 exclusief BTW, dit bedrag wordt elk jaar door de Belastingdienst vastgesteld.

Heb je meer dan € 2.300 geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, dan krijg je een belastingkorting van 28%! Tenminste, als je niet meer per jaar investeert dan € 56.024, want dan wordt een andere berekening gemaakt. Dit zal voor de meeste ondernemers niet van toepassing zijn.

Uiteraard zijn er ook een aantal investeringen die niet onder deze aftrekpost vallen, maar hier expliciet buiten worden gehouden. Hierbij valt onder andere te denken aan woonhuizen, grond, personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer, bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor de verhuur en bedrijfsmiddelen die je koopt van familieleden.

Mocht je in een bepaald jaar voor een bedrijfsmiddel deze kleinschaligheidsinvesteringsaftrek hebben geclaimd, en deze binnen 5 jaar weer verkopen of schenken, dan moet je zelfs een gedeelte van deze aftrekpost terugbetalen. Hoeveel je moet terugbetalen hangt af van de verkoopprijs danwel waarde van het bedrijfsmiddel bij verkoop/schenking.

Al met al is deze regeling niet altijd eenvoudig voor een leek, daarom is het des te verstandiger om dit bij je boekhouder aan te kaarten als je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt. Natuurlijk zou ook jou boekhouder je dit uit eigen beweging moeten aankaarten, maar laat je hierdoor niet deze aftrekpost afpakken en neem nu actie. Wellicht is het wel verstandig om je eens af te vragen of deze boekhouder nog wel de juiste persoon voor je is.

Mocht je geen (nog) geen boekhouder hebben en wil je hier toch wat vragen over stellen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder, een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek is bij ons altijd gratis.

Bellen met een vraag mag natuurlijk ook, als je er maar voor zorgt dat je deze aftrekpost benut als je hier recht op hebt! je hebt nog 1,5 maand de tijd om dit te regelen…

Boekhouding bij starters; zelf doen of uitbesteden?

Deze week waren wij aanwezig bij het startersevenement bij Seats2Meet, georganiseerd door de gemeente Amersfoort in samenwerking met Rabobank en online platform ikwordzzper.nl.

Wij zijn door Martijn Pennekamp (www.ikwordzzper.nl) uitgenodigd om hierbij als professionals aanwezig te zijn, om eventuele vragen van de aanwezigen te kunnen beantwoorden op het gebied van boekhouding en belasting.

Ruim 80 enthousiaste mensen uit Amersfoort (en directe omgeving) zijn op deze avond afgekomen. Tijdens 2 ronden kon men kiezen uit verschillende workshops om zodoende informatie te verzamelen om een goede en gedegen start te kunnen maken als zelfstandige.

www.frontfinance.nl

stand bij startersevenement

In de tussenliggende pauzes was volop gelegenheid om met elkaar te netwerken, maar ook om vragen te stellen aan een aantal professionals die daar aanwezig waren. Waaronder wij. En dat hebben we geweten. Van allerlei kanten kwamen diverse vragen tevoorschijn. Heel goed om te horen dat de meeste aanwezigen heel serieus omgaan met deze stap in hun leven, en een gedegen voorbereiding hebben om hun onderneming tot een succes te leiden.

Een vraag die vaak werd gesteld, was: “is het nou verstandig om de boekhouding uit te besteden, of kun je het beter zelf doen?”. Tja, wat is wijsheid?

Natuurlijk ligt dit ten eerste aan de persoon in kwestie. Heb je affiniteit met cijfers, of juist niet? Vind je het leuk om met je eigen boekhouding aan het werk te zijn, of niet? Heb je de tijd om de boekhouding regelmatig bij te werken, of niet? Wil je tijd vrijmaken voor het bijwerken van je boekhouding, of niet?

Tegenwoordig zijn er allerlei online pakketten beschikbaar om op een eenvoudige wijze je boekhouding te verwerken. Qua prijs zijn de meeste ook niet erg duur, dus daar zal het niet aan liggen. Maar weet je wat je aan het doen bent? Mag je alle kosten wel aftrekken van de winst? Mag je alle betaalde BTW op bonnen/facturen wel aftrekken? Wanneer moet de BTW op een factuur worden afgedragen?

Boekhouding is niet voor niets een apart vak, daar hebben mensen voor geleerd! Dat wil niet zeggen dat het voor anderen onmogelijk is om te doen, maar geeft wel aan dat er wetten en regeltjes zijn waar je aan moet voldoen. Doe je dit verkeerd en wordt je gecontroleerd door de Belastingdienst, dan kan je zomaar een naheffingsaanslag met boete en rente verwachten.

Bij startende zzp-ers is de hoofdreden voor het zelf verwerken van de administratie, het feit dat er geen gelden beschikbaar zijn om een boekhouder in te huren. Met de hedendaagse online mogelijkheden bestaat er echter volop de mogelijkheid om een samenwerking aan te gaan met een boekhouder. Je doet dan zelf de boekhouding, en vraagt periodiek de boekhouder om even mee te kijken of je alles correct hebt verwerkt. Best of both worlds: je doet de meeste werkzaamheden zelf, maar weet na de controle dat alles op de juiste manier is verwerkt. Hierdoor hou je de kosten in bedwang.

Dit is natuurlijk een prima oplossing, maar deze oplossing is niet voor iedereen geschikt. Je moet er namelijk wel tijd voor vrij (willen) maken, want ook het bijhouden van een administratie kost tijd. Zoals een van de aanwezigen stellig wist te melden: “ik heb hier een calculatie op losgelaten, 1 uur per maand betalen aan mijn boekhouder kost mij € 50,- terwijl ik zelf hier minstens 4 uur aan kwijt zou zijn. Deze kan ik beter gaan werken, want dat levert mij € 200 aan omzet op.”

En dat is ook een benadering…

Inzicht in eigen cijfers

In deze tijd van verregaande automatisering – ik sprak hier al over in mijn voorgaande blog – wordt het gelukkig steeds meer gemeengoed om meerinzicht inzicht te krijgen in de cijfers van je onderneming.

Meer inzicht betekent voor een ondernemer dat hij/zij eerder kan schakelen of bijsturen als de cijfers hierom vragen. Natuurlijk is hier een goede samenwerking met het administratiekantoor ontzettend van belang.

Veel ondernemers laten hierbij de administratie – en alles wat hiermee te maken heeft -graag aan het administratiekantoor over. Geen zin, geen tijd, geen interesse zijn veelgehoorde opmerkingen. “Schoenmaker hou je bij je leest” is een veel gehoorde opmerking.

Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar deze beslissing kan natuurlijk inhouden dat je eigen cijfers verder naar de achtergrond verdwijnen, en dat men gaat leven naar de stand van de bankrekening.

Maar het kan ook anders! Met de automatisering van tegenwoordig wordt het bijhouden van een administratie steeds eenvoudiger (en leuker!) om te doen.

Hooguit een half uurtje per week bezig zijn met je administratie, direct inzicht in je cijfers met een administratiekantoor die over je schouder meekijkt of het allemaal naar behoren verloopt. En dit kan voor iedereen op zijn of haar niveau worden ingericht. Ben je niet zo’n held in administratie, dan is het misschien verstandig meer door een administratiekantoor te laten doen. Ligt het je wel, dan kun je er voor kiezen om meerdere onderdelen van de administratie zelf te doen. Dat is het voordeel van de hedendaagse automatisering. Alles doen of alles uitbesteden, en alles er tussenin, mogelijkheden te over.

Front Finance denkt hiervoor een aantal leuke proposities te hebben, waarbij we door samenwerking snel een correcte administratie hebben.

Leuke bijeenkomst: hoe meer je zelf verwerkt in je administratie, hoe goedkoper het is! En stel dat je – door bijvoorbeeld een grote opdracht – onverwacht geen tijd meer overhoudt voor de administratie, dan kunnen we altijd bijspringen. Voortgang verzekert!

Benieuwd naar deze proposities, de werkwijze en de kosten hiervan? Neem gerust contact met ons op voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wil je toch liever de gehele administratie uitbesteden? Natuurlijk kan dat ook, wij vertellen je graag in een persoonlijk gesprek alle mogelijkheden die er zijn. Er is vast een manier die goed bij jou situatie en wensen past.

 

Efficiency

In mijn vorige blog sprak ik al over samenwerken. Samenwerken met diverse partijen, waar je als administratiekantoor mee te maken krijgt.

In deze tijd van steeds verdergaande automatisering in ons vakgebied, krijgt samenwerking een hele nieuwe dimensie. Alles moet steeds sneller, waardoor we ook niet meer ontkomen aan het woord “efficiency”. […]

Samenwerken

Vandaag lanceert Front Finance met gepaste trots haar nieuwe website. Deze website is tot stand gekomen door samenwerking. Overleg, bespreken van de wensen, meerdere voorbeelden bekijken, teksten aanleveren enzovoort. Dit alles heeft volgens mij geleid tot een frisse, moderne en zakelijke website. Ik hoor graag of u deze mening deelt.

Als ik er verder over nadenk, dan is ‘SAMENWERKEN’ een woord wat vaak langskomt in mijn dagelijkse werk. […]

Front Finance; partner van ZZP Boekhoudbundel

Front Finance is sinds september 2014 een trotse partner van de ZZP Boekhoudbundel. […]